مرکز مشاوره تحصیلی و شغلی آرکا

۰ تا صد تحصیل همزمان دو رشته ۱۴۰۳ | آزاد، دولتی، پیام نور و کلیه مقاطع

تحصیل همزمان دورشته دانشگاه

بر اساس مصوبات وزارت علوم امکان تحصیل همزمان در دو رشته با داشتن یک سری شرایط و ضوابط امکان پذیر است. تحصیل در رشته دوم دانشگاه های سراسری ۱۴۰۳، تنها در صورتی امکان پذیر است که رشته انتخابی متعلق به دانشگاه پیام نور باشد. امکان تحصیل همزمان در دانشگاه آزاد نیز وجود دارد اما تنها برای رشته های غیر پزشکی. پیشنهاد می کنیم برای اطلاع از جزئیات این موضوع در ادامه مطلب با ما همراه باشید.

شرایط تحصیل همزمان در دو رشته ۱۴۰۳

در برخی از موارد دانشجویان، به چند رشته علاقه مند هستند و تمایل دارند در دو رشته به صورت همزمان ادامه تحصیل دهند. اما سوال اصلی این است که آیا می شود همزمان در دو رشته دانشگاهی تحصیل کرد؟ در این مقاله به بررسی پاسخ این سوال پرداخته شده و شرایط لازم برای تحصیل همزمان در دو رشته را مورد ارزیابی قرار گرفته است.

برخی از دانشجویان ممتاز و علاقه مند به ادامه تحصیل در رشته دوم با رعایت شرایطی می توانند نسبت به تحصیل همزمان در دو رشته اقدام نمایند. اطلاع از شرایط و قوانین تحصیل دو رشته به صورت همزمان می تواند در روند تحصیلی دانشجو و موفقیت او در این مسیر، کمک کننده باشد. از این رو در این بخش به معرفی شرایط تحصیل همزمان در دو رشته اشاره خواهد شد.

به طور کلی، شرایط تحصیل همزمان در دو رشته، توسط وزارت علوم تعیین شده و به اطلاع دانشجویان رسانده می شوند. از جمله شرایط خواندن دو رشته در دانشگاه می توان به موارد زیر اشاره کرد:

برگزیدگان کنکور سراسری، المپیادهای علمی دانش آموزان و جشنواره خوارزمی معرفی شده می توانند به خواندن دو رشته همزمان بپردازند.

دانشجویان کارشناسی و کارشناسی ارشد پیوسته، پس از سپری کردن حداقل ۲ نیمسال تحصیلی با حداقل معدل ۱۷ می توانند درخواست انتخاب رشته دوم خود را به معاونت آموزشی دانشگاه محل تحصیل خود، ارائه دهند.

تحصیل همزمان در رشته پزشکی برای دانشجویان مشمول آیین نامه مربوطه، امکان پذیر نمی باشد. این افراد فقط امکان تحصیل در مقاطع کارشناسی را دارند و رشته های مربوط به پزشکی دکترای عمومی به شمار می روند.

دانشجویان برای تحصیل در رشته دوم، هیچ محدودیتی در انتخاب رشته ندارند، اما اولویت با انتخاب رشته های علوم انسانی، هنر، علوم پایه و رشته های مکمل رشته اول نظیر شیمی و زیست شناسی برای دانشجویان پزشکی، فیزیک و ریاضی برای دانشجویان رشته های مهندسی و… می باشد.

امکان تحصیل رشته دوم در دانشگاه دیگر با تایید گروه آموزشی رشته دوم فراهم است، اما اولویت پذیرش در رشته های دانشگاه محل تحصیل دانشجو می باشد.

دانشجویان در حال تحصیل در دوره روزانه از دانشگاه های دولتی برای تحصیل در رشته دوم، نیازی به پرداخت شهریه ندارند. در صورتی که دانشجویانی که رشته دوم خود را در موسسات غیرانتفاعی یا شبانه سپری خواهند کرد، باید اقدام به پرداخت شهریه نمایند.

دانشجو برای تحصیل همزمان در دو رشته تحصیلی، مجاز به انتخاب حداکثر ۳۰ واحد درسی از مجموع واحدهای دو رشته انتخاب شده خواهد بود.

لازم به ذکر است که مدت زمان مجاز برای تحصیل در رشته دوم به اندازه رشته اول می باشد و دانشجو می بایست هر دو رشته را در یک زمان به اتمام برساند. البته در موارد خاص، امکان افزودن حداکثر دو نیمسال تحصیلی به طول دوره رشته دوم نیز فراهم خواهد شد.

شرایط تحصیل همزمان دو رشته دانشگاه های سراسری

امکان تحصیل همزمان در دو رشته در دانشگاه‌های سراسری برای داوطلب وجود دارد در صورتی که شرایط زیر داشته باشند.

ثبت نام در رشته دوم، برای تحصیل همزمان در دو رشته از طریق سایت سازمان سنجش آموزش کشور به نشانی اینترنتی “sanjesh.org” انجام می‌شود.
در صورتی که فردی، دانشجو یکی از دانشگاه‌های سراسری باشد و قصد تحصیل همزمان در رشته دیگری را نیز داشته باشد، فقط مجاز به انتخاب رشته دوم از دانشگاه پیام نور می‌باشد.
دانشجویان تنها مجاز به انتخاب یک رشته از دانشگاه‌های پیام نور می‌باشند.
تحصیل همزمان در دو رشته و در دانشگاه‌های سراسری، فقط در مقطع کارشناسی امکان پذیر می‌باشد.
پذیرش در رشته دوم و در دانشگاه پیام نور، به صورت بدون آزمون و براساس سوابق تحصیلی می باشد و نیازی به شرکت در آزمون خاصی نیست.
دانشجویان آقا که در حال تحصیل با استفاده از معافیت تحصیلی در رشته اول هستند، منعی برای انتخاب رشته دوم از سوی سازمان نظام وظیفه نخواهند داشت.
داوطلبان در صورت قبولی در رشته دوم، باید شهریه ای معادل با میزان شهریه دانشگاه پیام نور پرداخت کنند.
پس از اتمام فرایند انتخاب رشته دوم، دانشگاه اول باید مدارک برابر اصل شده مربوط به دانشجو را با نامه اداری رسمی برای دانشگاه دوم ارسال کند.
دانشجویان می‌توانند دروس عمومی گذرانده شده در رشته و دانشگاه اول را برای رشته دوم معادل سازی کنند.
با توجه به اینکه دانشجویان در حال تحصیل همزمان در دو رشته هستند، باید انتخاب واحد خود را طوری انتخاب کنند که کلاس ها و امتحاناتشان تداخل نداشته باشد.

شرایط تحصیل همزمان در دو رشته برای دانشجویان دانشگاه آزاد

تحصیل همزمان دو رشته آزاد

با توجه به اطلاعیه هایی که از سایت مرکز سنجش و پذیرش دانشگاه آزاد منتشر شده است، امکان تحصیل همزمان در دو رشته غیرپزشکی از میان لیست رشته های دانشگاه آزاد ۱۴۰۲ فراهم می باشد. دانشجویان می توانند رشته دوم خود را در همان مقطع تحصیلی و یا پایین تر انتخاب کنند. اما لازم به ذکر است که تحصیل همزمان تنها برای دوره های کاردانی و کارشناسی (پیوسته و ناپیوسته) و کارشناسی ارشد امکان پذیر است.

اجباری برای علاقه مندان مبنی بر تحصیل همزمان در یک واحد دانشگاهی وجود ندارد. به عبارت دیگر آن ها می توانند در دو واحد دانشگاهی مختلف نیز به تحصیل همزمان بپردازند.

دانشجویی که موفق به شروع تحصیل همزمان در رشته دوم دانشگاه آزاد می شود، می تواند مانند تمام دانشجویان انتخاب واحد درسی را انجام دهد. اما باید توجه داشته باشد که حداکثر مدت مجاز تحصیل برای او تا زمانی است که سقف مجاز مدت زمان تحصیل در رشته اول به پایان نرسیده باشد. همچنین لازم به ذکر است که امکان انتخاب رشته دوم و تحصیل همزمان در دانشگاه آزاد تنها یک مرتبه در طی دوره تحصیل برای هر دانشجو فراهم می شود.

دانشجویانی که به هر دلیلی از تحصیل در رشته اول انصراف داده و یا مشمول اخراج آموزشی شده باشند، در صورتی که از معافیت نظام وظیفه بهره ببرند، می توانند تا مدت زمان مجاز استفاده از معافیت مذکور در رشته اول، تحصیل در رشته دوم را ادامه دهند. نکته قابل توجه این است که امکان تغییر رشته دوم، وجود ندارد.
دانشجویان ممتاز در مقطع کارشناسی پیوسته در صورت قبولی در یک رشته با کنکور، می توانند در رشته دوم از گروه آزمایشی مشابه (رشته‌های متجانس) با رشته اول که در واحد محل تحصیل دانشجو دایر و پذیرش آن در واحد با کنکور است، به صورت بدون کنکور ادامه تحصیل دهند و برای گرفتن دو مدرک تحصیلی باید حداقل واحد درسی مشخص شده را علاوه بر واحدهای درسی رشته اول، بگذرانند.
در صورتیکه واحد دانشگاهی دو رشته دانشجو متفاوت باشد، اصل مدرک پایه توسط واحدی که دانشجو در رشته اول تحصیل می‌کند خواهد بود و این مدرک برای واحد دانشگاهی دوم نقش مدرک پایه را دارد.

همچنین دانشجو موظف است در ابتدای هر ترم گواهی اشتغال به تحصیل در رشته اول خود را به منظور صدور مجوز ثبت نام در آن نیمسال تحصیلی به دانشگاه رشته دوم تحویل دهد.

اگر تعدادی از واحدهای درسی بین دو رشته مشترک باشد، در صورتی که محل تحصیل دو رشته دانشجو در یک واحد دانشگاهی باشد، دانشجویان تنها یکبار موظف به گذراندن آنها می باشند و نمرات در کارنامه هر دو رشته ثبت می گردد.

مجموع تعداد واحدهای مجاز در هر نیمسال برای تحصیل همزمان در دو رشته به صورت زیر می باشد.

رشته اول/ رشته دوم کاردانی کارشناسی کارشناسی ارشد
دکتری تخصصی ۲۸ ۲۸ ۱۸
کارشناسی ارشد ۲۸ ۲۸ ۱۸
کارشناسی ۳۰ ۳۰
کاردانی ۳۰

شرایط تحصیل همزمان در دانشگاه پیام نور

دانشگاه پیام نور از جمله دانشگاه های دولتی است که افراد زیادی را از طریق کنکور سراسری و ثبت نام بدون کنکور دانشگاه پیام نور پذیرش می کند. یکی از ویژگی های بارز دانشگاه پیام نور امکان تحصیل همزمان در ان است. این دانشگاه به کلیه دانشجویان مقاطع و دانشگاه های مختلف این شانس را می دهد که در رشته دوم برای مقطع کارشناسی به طور همزمان با رشته اول خود در این دانشگاه تحصیل کنند. شرایط و ضوابط تحصیل در رشته دوم دانشگاه پیام نور به شرح زیر می باشد:

دانشجویان متقاضی فقط می‌ توانند در مقطع کارشناسی و کارشناسی ارشد در رشته دوم تحصیل نمایند.

پذیرش دانشجو می تواند از طریق آزمون سراسری یا پذیرش بر اساس سوابق تحصیلی ‌باشد.

دانشجویان پسر که از معافیت تحصیلی استفاده می‌ نمایند برای تحصیل در رشته دوم باید بر اساس معافیت تحصیلی صادر شده در رشته / دانشگاه اول اقدام کنند.

دروس گذرانده شده در رشته اول در صورت تطابق برای رشته دوم قابل معادل سازی می‌ باشد.

تحصیل همزمان در دو رشته کارشناسی

دانشجویان بسیاری علاقه مند به انتخاب دو رشته و ادامه تحصیل به صورت همزمان در آن ها هستند. همان طور که در این مقاله نیز به صورت کامل توضیح داده شد، انتخاب دو رشته به صورت همزمان با رعایت برخی شرایط و قوانین، امکان پذیر می باشد.

تحصیل همزمان در دو رشته در مقاطع مختلفی نظیر کارشناسی، کارشناسی ارشد و کاردانی امکان پذیر می باشد. این طور می توان گفت که تحصیل همزمان در دو رشته کارشناسی نسبت به سایر مقاطع، محبوبیت بیشتری دارد. همچنین شرایط انجام آن بر خلاف مقاطع کارشناسی ارشد و دکتری، ساده تر می باشد.

به طور کلی تمام دانشجویان ممتاز، استعداد درخشان و مستعد که شرایط خواندن دو رشته در دانشگاه در مقطع کارشناسی را دارند، می توانند به تحصیل در رشته دوم بپردازند. به عنوان مثال، دانشجویان دانشگاه های سراسری، برای ادامه تحصیل در رشته دوم باید دانشگاه های آزاد یا پیام نور را انتخاب کنند.

در صورتی دانشجویان دانشگاه های پیام نور و آزاد برای انتخاب رشته دوم، می توانند به ادامه تحصیل در همان دانشگاه بپردازند. تحصیل در رشته دوم در مقطع کارشناسی با رعایت شرایط زیر قابل انجام می باشد:

عدم تداخل ساعات کلاس ها و امتحانات در دو رشته

انتخاب مجموعا ۳۰ واحد درسی در هر نیمسال تحصیلی در دو رشته

پرداخت شهریه متناسب با تعرفه دانشگاه دوم

عدم امکان تغییر رشته برای رشته دوم

رعایت طول دوره مجاز برای تحصیل در رشته دوم (به اندازه طول دوره تحصیل رشته اول)

امکان معادل سازی واحدهای مشترک

حداقل معدل ۱۷ برای انتخاب رشته دوم

تحصیل همزمان در مقاطع کارشناسی و ارشد

دانشجویان کارشناسی ارشد دوره روزانه دانشگاه دولتی می توانند در مقطع کارشناسی و ارشد تحصیل کنند؛ رشته دوم باید از دانشگاه پیام نور باشد.
امکان تحصیل همزمان در دو رشته ارشد ایجاد شده است. اما برای آن نیاز به وجود شرایط زیر است:

داشتن مدال طلای المپیاد کشوری

داشتن مدال طلا و رتبه اول در جشنواره جوان

بالاتر بودن رتبه کنکور به اندازه ۲.۵ مقدار بیشتر از میانگین

کسب عنوان دانشجوی استعداد درخشان در محل تحصیل

کسب حداقل دو ترم معدل ۱۷

در تحصیل همزمان در دو رشته ارشد، رشته دوم چگونه انتخاب می شود؟

در تحصیل همزمان دو رشته ارشد، رشته دوم مطابق با الویت ها انتخاب می شود. این رشته باید مکمل رشته اول باشد.
نکات مورد توجه در تحصیل همزمان دو رشته ارشد

برای متقاضیان رشته دوم رعایت نکات زیر ضروری است:

رشته پزشکی نمی تواند رشته دوم انتخاب شود!

نکته بعدی امکان تحصیل همزمان در دو رشته دکتری است که این امکان فقط برای واجدین شرایط طرح کهاد امکان پذیر است.

تحصیل همزمان در دو رشته دکتری

تحصیل همزمان در دو رشته، یکی از مواردی است که بسیاری از دانشجویان، علاقه مند به انجام آن هستند. همان طور که در بندهای پیش نیز اشاره شد، تحصیل همزمان در دو رشته در دانشگاه ها و مقاطع مختلف تحصیلی اعم از کاردانی، کارشناسی پیوسته و ناپیوسته و کارشناسی ارشد قابل انجام است. البته وزارت علوم در هر یک از این مقاطع، شرایط و قوانین خاصی را برای انتخاب رشته دوم وضع کرده است.

آیا امکان تحصیل در دو رشته به صورت همزمان در این مقطع وجود دارد یا خیر؟ به طور کلی مقطع دکتری از ۳۶ واحد درسی تشکیل شده است. ۱۲ الی ۱۸ واحد آموزشی و ۱۸ الی ۲۴ واحد نیز پژوهشی می باشند.

از آن جا که تعداد واحدهای پژوهشی دانشجویان در این مقطع بیشتر از تعداد واحدهای آموزشی است، این طور می توان نتیجه گرفت که دانشجو در این مقطع، زمان بسیاری را صرف پژوهش خواهد کرد. بنابراین اهمیت این مقطع و پیچیدگی واحدهای درسی آن نسبت به مقاطع دیگر بیشتر است. به طور کلی باید گفت که کمتر دانشجویی تمایل به ادامه تحصیل در رشته دوم در مقطع دکتری را دارد.

اما نکته حائز اهمیت این است که در حال حاضر تحصیل همزمان در دو رشته دکتری، امکان پذیر نمی باشد. اما دانشجویان این مقطع می توانند در مقاطع پایین تر نظیر کارشناسی ارشد و کارشناسی به ادامه تحصیل در رشته دوم بپردازند. شرایط انتخاب آن نیز مطابق با شرایط نام برده برای مقاطع پایین تر که در بندهای پیش اشاره شده است، می باشد. همچنین دانشجویان با مراجعه به دانشگاه دوم می توانند از شرایط دقیق انتخاب رشته دوم در این مقطع مطلع شوند.

در صورتی که در این زمینه ابهاماتی برایتان وجود دارد و یا نیازمند دریافت توضیحات بیشتری هستید، می توانید برای دریافت راهنمایی و دریافت پاسخ سوالات خود با مشاوران مرکز مشاوره آرکا در تماس باشید. کارشناسان مرکز مشاوره آرکا در کلیه مراحل ثبت نام، ادامه تحصیل، انتخاب رشته، مصاحبه دانشگاه های خاص و … در تمام رشته های دانشگاهی و آزمون های استخدامی، همراه متقاضیان بوده و از طریق سیستم مشاوره تلفنی، پاسخگوی سوالات و شبهات در کلیه زمینه های تحصیلی و شغلی می باشند.

مرکز مشاوره تحصیلی و شغلی آرکا

مطالب مرتبط:

مدارک لازم برای ثبت نام کنکور سراسری اردیبهشت و تیرماه ۱۴۰۳ | نکات مهم

آرکا مشاوره

بورسیه دانش کنکور سراسری | نکات مهم

آرکا مشاوره

مشاهده کارنامه نفرات برتر کنکور سراسری ۱۴۰۳| همه رشته ها

آرکا مشاوره

دیدگاهی بنویسید