مرکز مشاوره تحصیلی و شغلی آرکا

سیر تا پیاز رشته معماری داخلی | بازار کار، درآمد، گرایش، دروس لازم

معماری داخلی مشاوره آرکا

رشته معماری داخلی غالبا از زیرمجموعه ریاضی و فیزیک و همچنین از زیرمجموعه‌های فنی و حرفه‌ای و کار و دانش (معماری داخلی)، در دانشگاه‌ها و موسسات علمی دانشجو می‌پذیرد. دانشجویانی که از زیرشاخه فنی و حرفه‌ای و همچنین کار و دانش وارد دانشگاه می‌شوند اغلب در مقطع هنرستان با دروس اولیه معماری داخلی آشنایی نسبی دارند و ورود به دانشگاه و رشته معماری داخلی برای آنها تازگی آنچنانی نخواهد داشت ولی برای دانشجویانی که از رشته ریاضی و فیزیک وارد رشته معماری داخلی شوند، مباحث دارای تازگی و جنبه‌های تازه‌ای خواهد بود.

معماری مادر همه هنرهاست که تعاریف مختلفی از آن ارائه شده است. رشته معماری یکی از رشته های مهم دانشگاهی است که امروزه در دانشکده های فنی یا هنری دنیا تدریس می شود این رشته دارای دو جنبه هنری و فنی است. چون در درسهای ارائه شده دروسی است مثل: طراحی، زیباشناسی وغیره که جنبه هنری رشته و دروسی مثل: سازه های بتنی و فلزی، مقاومت مصالح و … به جنبه فنی این رشته مربوط می شود. تسلط فارغ التحصیلان به هر دو جنبه می‌تواند بازدهی بیشتری در بازار کار برای آنان به دنبال داشته باشد.

رشته معماری داخلی برای چه کسانی مناسب است؟

رشته معماری داخلی برای داوطلبان و علاقه‌مندانی مناسب است که قدرت خلاقیت بالا، ذوق هنری و تخیل قوی برای ایده‌پردازی داشته و علاقه‌مند به مبلمان و تزئینات فضاهای داخلی ساختمان باشند؛ چراکه اصل اساسی مباحث مطرح‌شده در این رشته تحصیلی، پیرامون این موضوع قرار می‌گیرد. افرادی که به جزئیات توجه می‌کنند و در حل مسائل به‌صورت خلاقانه تبحر دارند، می‌توانند در این رشته تحصیلی موفق‌تر ظاهر شوند. در کنار همه این موارد، نباید نقش دانش فنی را نیز از یاد برد. به‌طور کلی داشتن خلاقیت و ذوق هنری در کنار آشنایی با روش‌های فنی و اجرایی به موفقیت هرچه بیشتر معماران داخلی کمک کند.

تفاوت معماری داخلی و طراحی داخلی در چیست ؟

معماری داخلی و طراحی داخلی، دو حوزه بسیار شبیه به یکدیگر هستند. در واقع، درصد بالایی از مهارت‌های مورد نیاز برای فعالیت در این حوزه‌ها، تفاوت چندانی باهم ندارند. در معماری داخلی، معماران بر روی عملکرد و کاربری فضا با در نظر گرفتن جنبه‌های سازه‌ای تمرکز می‌کنند. در طراحی داخلی، تمرکز طراحان بیشتر بر روی ایجاد محیط (جلوه نازک‌کاری، چینش مبلمان، رنگ‌پردازی و غیره) منعطف می‌شود. رشته طراحی داخلی در ایران، با عنوان «طراحی دکوراسیون داخلی» یا «دکوراسیون داخلی» شناخته می‌شود. در مجموع، معماران و طراحان داخلی باید مجموعه‌ای از مهارت‌های مشابه را به روش‌های متفاوت به کار بگیرند.

تفاوت رشته معماری داخلی و مهندسی معماری:

رشته معماری داخلی را نباید با رشته مهندسی معماری اشتباه گرفت. رشته معماری داخلی در عین تشابه در برخی ابعاد، دارای تفاوت‌هایی با رشته مهندسی معماری است. معماری داخلی صرفا به طراحی و ساخت فضاهای داخل ساختمان می‌پردازد درحالیکه مهندسی معماری به صورت کلی به این موضوع نگاه می‌کند و با کلیات ساختمان چه از بیرون و چه از داخل در ارتباط است.

همچنین باید توجه داشت که مهندس معمار روند کلی ساختمان از جمله کاربری ساختمان، برنامه فیزیکی، لکه‌گذاری فضایی، سیرکولاسیون، پی‌ریزی، سقف‌ها، بازشوها و فرم کلی ساختمان را طراحی می‌کند ولی معمار داخلی به جنبه‌های زیبایی شناختی، کاربردی بودن، طراحی مبلمان و طراحی فضاهای داخلی بر اساس نیازها و شرایط محیطی می پردازد.

گرایش های رشته معماری داخلی

رشته معماری داخلی در مقطع مختلف دارای مجموعه گرایش‌های مختلفی شامل گرایش مهندسی معماری، انرژی و معماری، تکنولوژی معماری، مدیریت پروژه و ساخت، معماری منظر، معماری داخلی، معماری اسلامی، مطالعات معماری ایران و گرایش بازسازی پس از سانحه می‌شود.

دروس رشته معماری داخلی در مقطع کارشناسی (لیسانس)

دروس رشته معماری داخلی در دانشگاخدانشجویان مقطع کارشناسی رشته معماری داخلی، ملزم به گذراندن ۱۳۴ واحد درسی هستند. این واحدها شامل دروس پایه، عمومی، تخصصی، اصلی و اختیاری هستند. از دروس پایه در رشته معماری داخلی می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

مبانی معماری
مبانی معماری داخلی
هندسه مناظر و مرایا
انسان، طبیعت، معماری
انسان، طبیعت، ارگونومی
مقدمات طراحی معماری
مقدمات طراحی معماری داخلی
عکاسی ۱
عکاسی ۲
نماد شناسی
هندسه کاربردی
ریاضیات و آمار
فرم و فضا

دروس پایه، معمولا ۳۴ واحد از کل واحدهای رشته معماری داخلی را دربرمی‌گیرند. ۳۹ واحد زیر، دروس تخصصی رشته معماری داخلی هستند:

بیان معماری
بیان معماری داخلی
بیان معماری داخلی ۲
طراحی معماری
طراحی معماری داخلی ۱
طراحی معماری داخلی ۲
طراحی معماری داخلی ۳
اصول فنی ساختمان ۱
اصول فنی ساختمان ۲
طرح تغییر عملکرد معماری داخلی
عناصر مدولار و پیش ساخته
مدیریت کارگاه
مقررات معماری داخلی
گرافیک معماری داخلی
آشنایی با طراحی صنعتی

عنوان‌های زیر، ۲۷ واحد درس اصلی رشته معماری داخل را نمایش می‌دهند:

آشنایی با تاریخ معماری
آشنایی با تاریخ معماری تزیینی
آشنایی با معماری جهان اسلام
آشنایی با معماری تزیینی معاصر
تئوری معماری داخلی
متره و برآورد
شناخت مواد و مصالح
حجم‌شناسی و (+) ماکت‌شناسی
تاریخ مبلمان
باغ آرایی
محوطه سازی
تنظیم شرایط محیطی
تنظیم شرایط اقلیمی

دروس اختیاری، ۸ واحد از کل ۱۳۴ واحد رشته معماری داخلی هستند. از دروس اختیاری این رشته می‌توان موارد زیر را نام برد:

آشنایی با هنرهای سنتی ایران
آشنایی با هنرهای معاصر ایران
فلسفه هنر اسلامی
روش تحقیق
طرح اشیا در تمدن اسلامی
کاربرد کامپیوتر در طراحی
تاریخ هنر جهان
تاریخ هنر ایران
شناخت منسوجات

ادامه تحصیل در رشته معماری داخلی تا چه مقطعی امکان‌پذیر است؟

امکان ادامه تحصیل در مقاطع کارشناسی رشته دانشگاهی معماری داخلی و کارشناسی ارشد و دکتری آن در کشور و کشورهای خارجی امکان‌پذیر است. علاقه‌مندان به ادامه تحصیل در این رشته می‌توانند گرایش‌های مختلفی را در کارشناسی ارشد انتخاب کنند. برخی از گرایش‌های رشته دانشگاهی معماری داخلی را می‌توان به‌صورت زیر تعریف کرد.

معماری اسلامی: معماری اسلامی به سبک‌های معماری ساختمان‌های مرتبط با اسلام می‌پردازد.

مهندسی معماری: طراحی فضاهایی برای زندگی انسان و مطالعه کیفیت معماری‌های در حال انجام از وظایف فارغ‌التحصیلان این گرایش بوده و در واقع آموزش‌های این گرایش به‌صورت تحصیلات مقطع کارشناسی اما تخصصی‌تر از آن است.

معماری منظر: طراحی و ساماندهی فضاهای بیرونی در تخصص این گرایش قرار داشته و فارغ‌التحصیلان آن بیشتر با محیط طبیعی سروکار دارند.

انرژی و معماری: با توجه به آلودگی‌های زیست‌محیطی و به خطر افتادن محیط زندگی انسان‌ها و لزوم توجه به صرفه‌جویی در مصرف انرژی این گرایش ارائه شده است.

معماری داخلی: این گرایش به طراحی فضاهای داخلی ساختمان‌های مختلف پرداخته و در واقع ادامه همان رشته معماری داخلی است.

مطالعات معماری ایران: مطالعه درباره پیشینه و تاریخ معماری و شهرسازی ایران کهن از اهداف این گرایش به‌شمار آمده و این گرایش معماری‌های فراموش‌شده را بازآفرینی کرده و پلی میان گذشته و آینده ایجاد خواهد کرد.

تکنولوژی معماری: مطالعه تکنولوژی‌های نوین ساختمانی و ارتباط میان سازه و معماری از مباحث این گرایش به‌شمار می‌آید. بازسازی پس از سانحه: این گرایش اتفاقات ناشی از حوادث، قبل، هنگام و پس از آن را مطالعه می‌کند. با توجه به احتمال وقوع سوانح و بلایای طبیعی و ایجاد خسارات به ساخت‌وساز و محیط لزوم این گرایش مشخص شده است.

مدیریت پروژه و ساخت: همان‌طور که از نام این رشته پیداست، مطالعات این رشته با بحث‌های مدیریتی پروژه‌های عمدتاً کلان از قبیل برنامه‌ریزی، هدایت و کنترل مرتبط است.

فناوری معماری: این گرایش، تکنولوژی و روش‌های ساخت نوین معماری را مطالعه کرده و متخصصان این رشته آموزش‌هایی را در این رابطه می‌بینند.

گرایش مقطع دکتری رشته معماری داخلی

گرایش مقطع دکتری رشته معماری داخلی شامل گرایش معماری، مدیریت پروژه و ساخت و گرایش معماری اسلامی می‌شود.

بازار کار رشته معماری داخلی

بازار کار رشته معماری داخلیذکر این نکته حائز اهمیت است که یک معمار داخلی موفق، لزوما تحصیلات دانشگاهی بالایی ندارد چراکه بازار کار رشته‌های مرتبط با معماری از جمله معماری داخلی، پیش از آن که نیاز به تحصیلات و مدرک دانشگاهی داشته باشند، به تلاش‌های فردی دانشجو و آموخته‌های حاصل از تمرین و ممارست وی نیاز دارند. اینکه چه دانشگاهی و چه مدرکی حاصل تحصیلات دانشجو بوده است، صرفا در گام بعدی لحاظ می‌شود و مهمتر از همه، سطح مهارتی و توانایی های فارغ التحصیل خواهد بود که تفاوت‌ها را رقم می زند. بازار کار برای رشته معماری داخلی متنوع و گسترده است و فارغ التحصیلان دارای مهارت و توانایی می‌توانند به خوبی در بازار کار شاغل شوند.

برای فارغ التحصیلان معماری داخلی می‌توان بازار کار را در بازه‌ای به وسعت اشتغال در یک دفتر فنی و مهندسی تا تاسیس شرکت‌های طراحی داخلی تعریف کرد. همچنین، دانش‌آموختگان این رشته می توانند در آزمون های استخدامی سازمان‌های مختلف شرکت کنند و در کنار آن، پروانه اشتغال به کار مهندسی را نیز کسب کنند. ولی تجربه نشان داده است که اکثر فارغ التحصیلان این رشته در بازار کار خارج از چارچوب اداری مشغول به فعالیت هستند.

موقعیت شغلی دیگری که می‌توان برای یک معمار متصور شد، طراحی داخلی فضاها و همچنین طراحی نمای پروژه‌های مختلف است که هر کدام بسته به نوع طرح و نیاز کارفرما دارای حق الزحمه‌های متفاوتی خواهد بود. امروزه بسیاری از کارفرمایان به دنبال ساختمان‌هایی با کیفیت و در عین حال جذاب می باشند. این دقیقا همان چیزی است که یک معمار داخلی می تواند در برخورد با یک موضوع و مسئله طراحی انجام دهد.

نرم افزار های مورد نیاز در رشته معماری داخلی

چون اساس این رشته بر مهارت و کاربرد است استفاده از نرم افزار یکی از ابزارهای مهم افراد حرفه ای در این حوزه هستند پس اگر می خواهید در این حوزه حرفی برای گفتن داشته باشید باید علاوه بر دانش، مهارت و تخصص در این رشته بر نرم افزارهای کاربردی هم مسلط باشید. تسلط بر نرم افزارهایی مثل Adobe Indesign، Photoshop، SketchUp، Cinema 4D، VectorWorks و AutoCad قطعا شما را در این رشته و شغل نسبت به بقیه متمایز خواهد کرد.

درآمد رشته معماری داخلی

با توجه به گسترده بودن موقعیت های شغلی رشته معماری داخلی نمیتوان عدد مشخصی را بیان نمود ولی با توجه به موقعیت ها و توانایی های داوطلب میتوان درآمدی بین ۸ تا ۶۰ میلیون تومان در ماه تخمین زد.

کارشناسان مرکز مشاوره آرکا در کلیه مراحل ثبت نام، ادامه تحصیل، انتخاب رشته و … در تمام رشته های دانشگاهی، همراه متقاضیان بوده و از طریق سیستم مشاوره تلفنی، پاسخگوی سوالات و شبهات در کلیه زمینه های تحصیلی و شغلی می باشند، با توجه به اینکه انتخاب رشته رابطه مستقیمی با آینده شغلی و اجتماعی داوطلب دارد، صفر تا ۱۰۰ انتخاب رشته در مرکز مشاوره تحصیلی و شغلی آرکا به صورت حضوری و غیر حضوری انجام میشود.

مطالب مرتبط:

دانلود دفترچه سوالات کنکور ۱۴۰۲ _ تجربی – انسانی – ریاضی – هنر و زبان

آرکا مشاوره

تکمیل ظرفیت دانشگاه فرهنگیان ۱۴۰۳| نکات مهم

آرکا مشاوره

روش های مدیریت زمان در مطالعه _ نکات طلایی

آرکا مشاوره

دیدگاهی بنویسید